Články v českých médiích

Na svých cestách kolem světa jsem čelila výzvám života v nových kulturách, přizpůsobení se novému způsobu života, hledání práce, která mi umožnila strávit zde delší dobu, začlenit se do tamní komunity. Tyto výlety byly nepochybně provázené mnoha treky, výstupy, expedicemi a dobrodružnými sporty, některé z nich jsou popsány v mém blogu, anebo v mých článcích, jiné stále čekají na napsání.

Moje dálkové studium na London School of Journalism – Frealance and Feature Writing, které mě přivedlo k publikování některých mých článků v tištěných novinách Krakow Post a postupně také ke stáži v anglicky psaných online novinách I Love Chile. Studia žurnalistiky jsem ukončila v roce 2012, nicméně psaní nadále zůstává v popředí mých profesních zájmů. V České republice jsem publikovala články na online médiích: Hedvábná stezka, Epoch Times, Život na cestách, Prague Post, nebo v tištěném časopise Lidé a Hory.

Colca canyon

Hedvábná stezka: Domov horalů, kondorů a lam: Colca kaňon v jižním Peru
Colca kaňon v jižním Peru dosahuje hloubky 4 160 metrů, čímž se řadí mezi nejhlubší kaňony na světě. Je domovem prostým horalům, kterým nevadí žít v nadmořské výšce kolem 3 500 metrů nad mořem, ale také napříkad kondorům, lamám, alpakám, divokým vicuñám a pumám.
Celý článek …

Santa Catarina island, owl

Hedvábná stezka: Ostrov Santa Catarina: trekování za plážemi jižní Brazílie
Tyrkysově zbarvené pláže s měkkým pískem a mořská pěna, která vám jemně omývá nohy. Anebo naopak divoké vlny, které vás protáčí jako při praní prádla… přesně tak, je to oblíbené místo surfařů! To vše a mnohem víc je brazilský ostrov Santa Catarina.
Celý článek …

Hedvábná stezka: V Indii před filmovými kamerami
Řidič rikša, který se ptá kolemjdoucích, kdeže vlastně je ta adresa, kam vás má dovézt, dohadování se s trhovci, sprcha z kyblíku, ale třeba také nespočet pozvání na svatby, fotografie s místními, a také … možnost zahrát si v indických filmech.
Celý článek …

Hedvábná stezka: Zrození Národního parku Patagonia
Daleko na jihu Chile a hluboko v samém srdci Patagonie, existuje místo s divokou panenskou přírodou, stále poměrně neznámé turistům, nedotknuté a obtížně dostupné. A právě tam se teprve nedávno zrodil Národní park Patagonia.
Celý článek …


Pohora.cz: Základní tábor Anapurny (4 130 m n. m.)
Týdenní trek do nitra nepálských Himalájí, který vás provede přes himalájské vesničky, ztracené hluboko v horách, ochutnáte skromné, ale chutné jídlo místních a za deštivých dnů potkáte neuvěřitelné hbité, krvelačné pijavice.
Celý článek …

Pohora.cz: Vodopád schovaný v džungli v Lagoa do Peri
Trek k vodopádu u jezera Peri není příliš známý, o to víc se zde člověk cítí daleko od civilizace. Snad také díky nepropustné džungli, která vás naprosto pohltí a zavede až k vodopádu ukrytému uprostřed tropického lesa.
Celý článek …

Pohora.cz: Pláž Lagoinha do Leste na ostrově Santa Catarina
Pláž zvaná Lagoinha do Leste je ukrytý ráj, s jemným pískem a vlnami, které vám omyjí ušlé nohy.
Celý článek …

Pohora.cz: Stezka podél pobřeží laguny Conceição na ostrově Florianópolis
Stezka tropickým lesem podél pobřeží laguny Lagoa da Conceição za rybářskými usedlostmi a tajuplným hradem.
Celý článek …

Pohora.cz: Trekování v Chile: Putování za ledovci v údolí Yerba Loca
Na kraji města Santiago de Chile, u nohou andského pohoří, se rozkládá přírodní rezervace, půvabná, a stejně tak i tajemná. Nese jméno Yerba Loca, tedy „šílená rostlina“, která podle zdejších pověstí dokáže lidi připravit o rozum.
Celý článek …

Pohora.cz: Pohled na Yosemitské údolí z vrcholu Half Dome
Po mnoho let byl Half Dome (2693 m) považován za „perfektně nedobytné místo, kam lidská noha nikdy nevkročí“. Toto tvrzení však porušil George Anderson, který v roce 1875 stanul na vrcholu hory. Přitom položil základy cestě na kupoli, tvořené dvěma ocelovými lany, která se k výstupu používá dodnes.
Celý článek …

Pohora.cz: Výstup na Leoneru (4954 m)
Hora, které do pěti tisíc chybí už jen málo se nachází v pohoří Chilských And a dostala své jméno podle horských pum (ve španělštině „leones“). Tachnicky celkem nenáročný výstup nabízí úchvatné pohledy na město Santiaga de Chile, spatřit z jejího vrcholu můžete dokonce i Aconcaguu, nejvyšší horu Jižní Ameriky.
Celý článek …

Pohora.cz: Sopka Villarica
V jazyce místních indiánů Mapuche se jí říká Rucapillán (domov velkého ducha), sopka Villarica se nad Chilskám městečkem Pucón tyčí do výšky 2 847 metrů a denně láká turisty na svůj vrchol, který je stále částečně pokryt ledovcem.
Celý článek …

Pohora.cz: Orla Perć
Takzvaná Orlí stezka je považována za jednu z nejobtížnějších a nejnebezpečnějších v Tatrách. Za vaše úsilí se vám však dostane nezapomenutelné odměny v podobě kouzelných výhledů do dvou údolí zároveň, na jejichž dně se zrcadlí horská plesa. Navíc, pokud jste milovníky řetězů a železných žebříků, na této stezce si dostatečně přijdete na své.
Celý článek …


Epoch Times: Chile: Park Pumalín – magická brána Patagonie a myšlenka jeho vzniku
Pumalín park je přírodní rezervace, jež láká k návštěvě nejen cestovatele z celého Chile, ale stále více i mnoho turistů ze zahraničí. Mohou zde snadno strávit dny i týdny procházením deštnými lesy s výhledem na mohutné štíty And, z nichž se do údolí řítí obrovské vodopády divokých řek, aby pak spočinuly v křišťálově čistých jezerech.
Celý článek …